Beeldhouwvakantie

Beeldhouwen in gastvrij Frankrijk

Geheel verzorgd, creatief en inspirerend!

Arbigny sous Varennes is een landelijk dorpje in de landstreek Champagne Ardennes, ca. 100 km ten zuiden van Nancy ongeveer 7 uur rijden van Nederland. Het ligt in de groene heuvels tussen bossen en velden van het departement Haute Marne in het oosten van Frankrijk, een voornamelijk agrarisch gebied dat grenst aan de Vogezen, de Morvan, en de Champagne. In het dorp, met slechts 75 inwoners, staat een vakantie huis dat enkele jaren geleden helemaal nieuw is opgetrokken in oude stijl, met een ruige tuin van 2000 m2. Kenmerkend voor de streek zijn rust, ruimte, stilte, kleine dorpjes met oude kerkjes en boerderijen, de bakker die het stokbrood brengt, de brocante, en de rommelmarkt op zondag. De duizelingwekkende hoeveelheid sprankelende sterren bij heldere hemel is gewoon magisch.

Arbigny is een fijne plek om op verhaal te komen, om te beeldhouwen, te wandelen, te fietsen enz. Het is niet toeristisch en de kans is groot dat je uren lang in stilte kunt zwerven. Vestingstad Langres (30 km) is de eerst nabije grote stad, met in de buurt een meer met zwemgelegenheid.

IMG_1409arbigny wandelaars in landschap nabij arbigny

Het verblijf

Een nieuw huis (2012) opgebouwd in authentieke stijl, ruim, eenvoudig, robuust, omgeven door een grote druif, en een veranda. Het heeft een lichte leefruimte met grote tafel, haard, en een aangrenzende kamer met zit/lees hoek. Een huis waarin oude elementen en materialen zijn hergebruikt, waarin geleefd mag worden, plezier kan worden gemaakt, en goede gesprekken worden gevoerd. Er is ruimte, rust, en ontspanning.

huis rob zij aanzicht2014 07 24 bij Rob en To met Flip DSC07590omd-samen-in-de-schaduw1

Indeling

Er zijn 3 slaapkamers, 6 slaapplaatsen, 1 douche ruimte met regendouche, en een separaat toilet. In de tuin staat een retro  Caravan met 2 slaapplaatsen. Er is ook plaats voor enkele tenten in de lekker ruige tuin. Er is een kampvuurplaats, diverse schuren en overkappingen, i.v.m. zon of regen. Het oude broodoven huisje naast het woonhuis dient als koelhuisje. Aan de buitenzijde ervan is een buitendouche en een toilet. Het geheel heeft een natuurlijke uitstraling, speels, avontuurlijk, en niet gecultiveerd. De beeldhouwvakantie omvat de activiteiten o.g.v. beeldhouwen, en naar keuze schilderen, stiltewandelingen, meditatie of een persoonlijk gesprek. Natuurlijk is er een gastvrij verblijf met ontbijt, lunch, diners en drinken op basis van een vegetarische keuken.

lekkere saladefranse kaasjeswitte wijn in glas

De workshop

We werken uitsluitend buiten, en indien nodig onder een afdak. De beeldhouwweek is voor beginners en gevorderden, ervaring is niet nodig. Je krijgt de begeleiding waar je behoefte aan hebt, en hoeft niets zelf mee te nemen. Alle gereedschappen zoals beitels, hamers, vijlen, schuurpapier en was zijn voor handen. Er zijn diverse soorten speksteen, serpentijn, albast enz. Omdat het formaat, en het gewicht niet vaststaan, zullen de stenen na je keuze separaat worden afgerekend. Een steen kost tussen € 20 en € 40. Heb je in Nederland een steen gekocht die je wil bewerken, neem die dan gerust mee.   

Het programma

Aankomst op zaterdag , vertrek op vrijdag.

Dag 1: Zaterdag, aankomen tussen 14.00 – 17.00 uur. Tijd voor een drankje, even installeren, acclimatiseren, rondkijken en kennis maken. S ’avonds diner en wat later bij het  kampvuur ontdekken wie de anderen zijn. Toelichting op de activiteiten.  

Dag 2 en 3: Zondag/maandag. 09.00 uur ontbijt, om 10.00 uur aanvang van de beeldhouw workshop tot de lunch. De middag kan worden ingedeeld naar eigen keuze: doorgaan met beeldhouwen of wandelen, fietsen, dagtochtje, geheel wat je zelf wilt. Rond 19.00 uur is er weer diner, gevolgd door het  kampvuur.

Dag 4: Dinsdag, ca. 09.00 uur ontbijt. De rest van de dag is helemaal facultatief: dagtocht, lekker niets doen, een stiltewandeling of een geleide meditatie, een boek lezen, wandelen of de creativiteit toch weer laten stromen met een teken of schilder workshop. Verder gaan met beeldhouwen kan natuurlijk ook! Lunch en diner facultatief, s ’avonds  uiteraard weer het kampvuur.

Dag 5 en 6: woensdag / donderdag, als dag 2. We zorgen er voor dat alle beeldhouwwerken af zijn, zodat je, trots en verrast over je eigen talenten een glanzend exemplaar meeneemt naar huis. De slotavond vieren we met goede gesprekken, eten en drinken.

Dag 7: Vrijdag, ca. 09.00 uur ontbijt, vertrek voor het middag uur.                                          

Het maximum aantal deelnemers is 10, het minimum is 6. Bij inschrijving voldoet u het hele bedrag. Als u zich heeft ingeschreven en betaald, zullen wij u uiterlijk 1 juni informeren of de week door kan gaan. Mocht dit niet het geval zijn dan krijgt u uw betaling 100% terug betaald.

 20130522Beeldhouwenbeeldhouwen juni 2012 120 IMG_4866Esther

Tarief

 • € 590 per persoon, op basis van 2-persoonskamer. Reductie bij gebruik van eigen tent, of accommodatie elders: € 50
 • 1 persoonskamers zijn in huis niet beschikbaar, slapen kan dan in eigen tent, of in het nabijgelegen B&B.

Inbegrepen:Direct-aanmelden

 • Overnachtingen
 • Linnengoed
 • Maaltijden inclusief consumpties
 • Workshops
 • Gebruik gereedschappen en schildermateriaal

Niet inbegrepen:

 • De stenen. De prijs is afhankelijk van de grootte en kost tussen € 20 en € 40
 • schilderdoeken 

Zelf regelen:

 • De reis
 • annulerings- en/of reis verzekeringen
 • Fietsen
 • muziekinstrument

Graag tot ziens!

Deze beeldhouwvakantie heeft mij weer dichter bij mezelf gebracht. Een heel proces. Ondanks de voor mij persoonlijke heftige gebeurtenis/ervaring zie ik in dat de slogan: “Trek je pak uit, en doe jezelf aan” steeds meer duidelijk gaat worden, laag voor laag, stap voor stap! (A. van den Bogert, 2016)

druiventrossen bamboe marqt 037