Herfst

herfstHet is guur en het waait hard. De regen klettert tegen de ramen. We hebben lang mogen genieten van een toegift van de zomer met het afgelopen weekeind nog fantastisch lekker weer, maar nu lijkt het toch echt voorbij. HERFST. Kortere dagen, kalende bomen en veel nattigheid. Ik houd er niet van.

Sommige mensen raken in herfst of winter depressie. De melancholie die maakt dat je naar binnen keert. Lekker knus bij de haard in je eigen veilige omgeving. Mijn energie neemt af naarmate de dagen korter worden. En in plaats van me ertegen te verzetten kan ik het nu ook toelaten. Misschien produceer ik wel iets minder op een dag, maar dat wil niet zeggen dat er niks gebeurt. Van binnen gebeurt er een hoop. Ik neem de tijd om te bedenken of ik me nog met de juiste dingen bezig houdt. Ik laat mijn wensen en verlangen opkomen en bedenk nieuwe strategieën om deze waar te maken. Doe ik nog wat ik wil en belangrijk vind?

Het mooie van de natuur is dat alles een ritme heeft. De herfst is een goede tijd om te zijn in plaats van te doen. Simpelweg alles toestaan om te zijn zoals het is, kan verbazend veel opluchting geven. Bovendien scheelt het veel energie vergeleken bij het nutteloze verzet tegen wat nu eenmaal gebeurt. Het is het moment bij uitstek om de balans op te maken, rust te vinden en je af te vragen: Waar sta je? Sta je achter de keuzes die je hebt gemaakt?”

In de zomer is alles gericht op actie en naar buiten gaan. Er is dan minder tijd je bezig te houden met alle gevoelens die je parten spelen. In de herfst is er tijd voor inkeer, aandacht en acceptatie. Dit kan je ook mindfulness noemen. Aandacht voor waar je mee bezig bent. Door meer rustmomenten in te bouwen en je pas te vertragen.

Een mooie gelegenheid om de balans op te maken is van 26-28 november tijdens de mindfulness retraite ‘Persoonlijk leiderschap en levenslust’ op Terschelling. Ga je mee?